Modern Indian History GK Questions 2021

Modern Indian History GK Questions 2021

Modern Indian History GK Questions 2021 Top 10 Question Answer
  1. Father of renaissance of Western India was__?

[A]       B.M. Malabari
[B]       M.G. Ranade
[C]       R.G. Bhandarkar
[D]       K.T. Telang

Correct Answer: B [ M.G. Ranade ]

Notes:
Justice Mahadev Govind Ranade (1842-1901) was a distinguished Indian scholar, social reformer and author, sometimes called a Father of renaissance of Western India. He was one of the founding members of the Indian National Congress . He established the “Widow Marriage Association” in 1861 to encourage and popularize it Ranade founded the Poona Sarvajanik Sabha in 1870, to represent the Government, the aspiration of the people. Known to be the mentor and political guru of famous freedom fighters Gopal Krishna Gokhale, and Bal Gangadhar Tilak. He was against caste system, untouchability and was a strong supporter of widow-remarriage.

2. Who among the following has written Ghoolamgiri?

[A]       Ishwar Chandra Vidyasagar
[B]       Acharya Vinoba Bhave
[C]       Jyotiba Phule
[D]       Dadu Dayal

Correct Answer: C [Jyotiba Phule]

Notes:
In 1873 Phule wrote a book named Gulamgiri, meaning slavery. Phule dedicated his book to all those Americans who had fought to free slaves, thus establishing a link between the conditions of the “lower” castes in India and the black slaves in America

3. Who among the following presided over the Surat Session of Indian National Congress in 1907 ?

[A]       Dadabhai Naoroji
[B]       Gopal Krishna Gokhale
[C]       Pandit Madan Mohan Malaviya
[D]       Ras Bihari Ghosh

Correct Answer: D [Ras Bihari Ghosh]

Notes:
Ras Bihari Ghosh presided over the Surat session of Indian National Congress in 1907. In this session, the Congress was divided into two wings viz. Moderates and Extremists.

4. Curzon Wyllie, who was murdered by Madan Lal Dhingra in London, was___?

[A]       Secretary of State for India
[B]       Adviser to the Secretary of State of India
[C]       Law Member
[D]       Governor of Bengal

Correct Answer: B [Adviser to the Secretary of State of India]

Notes:
Madan Lal Dhingra was a great revolutionary from Punjab,associated with the Indian Home Rule Society, The Abhinav Bharat Society and the Indian House in London. On July 1, 1909 he shot dead Curzon Wyllie an adviser to the secretary of state of India, and Cowas Lolcaca at the meeting of the Indian National Association in London to avenge the atrocities committed by the British in India.

5. The first victim of the British policy of Subsidiary Alliance was___?

[A]       Avadh
[B]       Mewar
[C]       Mysore
[D]       Hyderabad

Correct Answer: D [Hyderabad]

Notes:
A subsidiary alliance is an alliance between a dominant nation and a nation that it dominates. The 1st victim of the policy of subsidiary alliance of Lord Wellesley was the Nizam of Hyderabad.

6. The British East India Company ceased to be a trading Company via which among the following legislation?

[A]       Pitts India Act of 1784
[B]       Charter Act of 1833
[C]       Charter Act of 1813
[D]       Government of India Act 1858

Correct Answer: B [Charter Act of 1833]

Notes:
The charter act 1833: now became the The Governor General of India. One of the Provision of this act It is considered to be an attempt to codify all Indian Laws. The Governor General of Bengal – “the East India Company now lost its trading privilege i.e., tea and monopoly in China ,henceforth it became a purely administrative body under the crown.”

7. The first Indian woman to preside a session of Indian National Congress was__?

[A]       Rajkumari Amrit Kaur
[B]       Vijaya Lakshmi Pandit
[C]       Aruna Asaf Ali
[D]       Sarojini Naidu

Correct Answer: D [Sarojini Naidu]

Notes:
Sarojini Naidu, popularly known as ‘Nightingle of India’ was the second woman (After Annie Besant) and first Indian woman to become congress president. The Presided the Kanpur session in 1925. She was also the first woman governor of an Indian state ( United Provinces of Agra and Oudh). She was also a great poetess whose romanticism charmed people in India and Europe. Some of her literary works include the Golden Threshold (1905), The Broken Wing (1917), The Bird of Time and The Magic Lute.

8. Who among the following established the Bhil Seva Mandal in 1922?

[A]       Narain Malhar Joshi
[B]       Amritlal Vitthaldas Thakkar
[C]       Jyotiba Phule
[D]       Baba Amte

Correct Answer: B [Amritlal Vitthaldas Thakkar]

Notes:
Amritlal Vithaldas Thakkar, popularly known as Thakkar Bapa He was an Indian social worker who worked for upliftment of tribal people in Gujarat state in India. In 1922, he founded the Bhil Seva Mandal.

9. The first Englishmen to preside over a Congress session was __?

[A]       George Yule
[B]       Dufferin

[C]       W. Wedderburn
[D]       None of the above

Correct Answer: A [George Yule]

Notes:
George Yule was a Scottish businessman who became the fourth President of INC in 1888,the first non-indian to hold that office.

10. With reference to the relative position of French and the Britishers on the eve of Carnatic wars, consider the following observations:
1. The position of the English East India Company was superior to that of the French East India Company
2. The Naval Power of Frech was superior to the British
Which among the above is / are correct statements?

[A]       Only 1
[B]       Only 2
[C]       Both 1 & 2
[D]       Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1]

Notes:
The second statement is not correct because the sea power of the English was superior to that of the French. The merchant fleets of the English were bigger and maderegular voyages.

Thank you for visit
jobalert360.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *