50 GK Questions with Answers in English

50 GK Questions with Answers in English

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn

Boost your knowledge with our collection of 50 general knowledge questions and answers in English. From history and geography to science and literature, this blog has got you covered. Test your knowledge and learn something new with this fun and informative quiz. Get ready to impress your friends and family with your newfound knowledge!

Expand Your Horizons: 50 GK Questions with Answers in English

1. All India Harijan Sangha established by Mahtama Gandhi, the year of – 

Ans: 1920

2. The Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed –

Ans: Lord Chelmsford

3. English as official language introduced by – 

Ans: Sir Charles Wood

4. The first Indian leader to undergo imprisonment – 

Ans: C Vijaraghavachari

5.  The author of Babuvivah – 

Ans: Pandit Rambai

6. Statue of Liberty is actually made in

Ans: France

7. The first to establish regular trade with India was- 

Ans: Portuguese

8. Chand Bibi was the ruler of – 

Ans: Ahmednagar

9. Who was the first President of USA? 

Ans: George Washington

10. Which type of seismic wave travels the fastest? 

Ans: P waves

11. The British East India Company ceased to be a trading Company via legislation? 

Ans: Charter Act of 1833

12. The First President of Muslim League was –

Ans: Nawab Viqar-ul-Mulk Mustaq Hussain

13. ” Man is a political animal”

Ans: Aristotle

14. The oldest civilization of the world –

Ans: Mesopotamian Civilization

15.  The founder of scientific socialism –

Ans: Karl Marx

16. When did the first Railway Train begin to carry passengers and freight-

Ans: 1830 AD

17. The First Test Tube Twins Babies in the World-

Ans: Stephan & Amanda

18. The civilization is associated with ‘Laws of Twelve Tables’-

Ans: Roman Civilization

19. Glorious Revolution’ associated with –

Ans: England

20. The most important coal field in India is – 

Ans:Jharia Coalfield

21. The Kabul Lamjao, the only floating National Park in the world is in – 

Ans: Manipur

22. Wild Ass Sanctuary is situated in – 

Ans: Little Rann of Kutch, Gujarat

23. The highest peak of the Kara-koram Range is – 

Ans: Mt. K2 (Godvin Austin)

24. Under which constitutional amendment 30% seats in village panchayats have been reserved for women in India? 

Ans: 73

25. The Zonal Councils are the statutory bodies established by an Act of the Parliament that is –

Ans: States Reorganisation Act of 1956

26. The middle zone of the earth with a thickness of 2780 km having an average density of 5.6 is known as

Ans: Pyrospher

27. Article 21 of the Indian Constitution is violated if there is – 

Ans: Inordinate delay by the state in bringing an accused to trial

28. The famine which killed nearly 8 lakh people during British rule as per the report furnished by the Famine Commission of 1660 had struck –

Ans: Western India in November 1876-77

29. The system of competitive examination for Civil Service was accepted, in principle, in the year – 

Ans: 1853

30. The Harappan civilization was discovered in 1920-21 following excavation – 

Ans: By R. D. Banerjee (at Mohenjodaro) and By D. R. Sahni (at Harappa)

31. Based on the European Banking system the first bank in India was started in India – 

Ans: at Calcutta in 1770 named ‘Hindustan Bank’

32. Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source – 

Ans: Tivara

33. Who is the author of the book ‘The Great Rebellion’ ? –

Ans: Ashok Mehta

34. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were sentenced to death in –

Ans: Lahore conspiracy case

35. Who called the revolt of 1857 as a war between barbarism and civilisation ? 

Ans: T. R. Holmes

36. Which brand/ company uses the ad line “We know India better” ? 

Ans: LIC of India

37. Which State is the largest producer of cashew nuts in India? 

Ans: Kerala

38. ‘Merdeka cup’ is associated with –

Ans: Football

39. In coal production, India ranks in the world –

Ans: Third (after China and America)

40. In India, the first bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was – 

Ans: Oudh Commercial Bank

41. As per Census 2011, the highest populated State is – 

Ans: Uttar Pradesh

42. Hertz is a unit of –

Ans: Frequency of sound waves

43. The national tree of India is –

Ans: Banyan (Ficus benghalensis)

44. Kangaroo is the national emblem of –

Ans: Australia

45. The pH of human blood is normally around – 

Ans: 7.5 to 8.0

46. RKVY stands for – 

Ans: Rashtriya Krishi Vikas Yojana

47. Microbial inoculants capable of solubilizing phosphate are called –

Ans: Phosphobacteria

48. The first ruler of Pala dynasty was – 

Ans: Gopala

49. The year Hitler became the Chancellor of Germany –

Ans: 1933

50. Russian revolutionary, who founded the Communist Party

Ans: Lenin

1 thought on “50 GK Questions with Answers in English”

Leave a Comment

error: Content is protected !!